Пътепис за Русия

03.09 – 12.09. 2015 год.

3.09. Уморени след дълъг път, пристигнахме успешно в Москва. Време за почивка, за стягане на костюмите за предстоящите участия, а забавленията тепърва започваха. Във фестивала участие ще вземат и групи от Австрия, Алжир, Гърция, Мексико, Саудитска Арабия и Южна Корея, както и много ансамбли от Русия.

 4.09. Денят започна с посещението на Московския Кремъл, там са разположени редица важни структури на държавната власт. Той се намира край река Москва. Видяхме Успенски събор, цар Камбана, цар Топ ивсички забележителности в Московския Кремъл. Следобеда се проведе техническа репетиция – подготовка за концерта на следващия ден. Организаторите поискаха да видят цялата ни програма, за да изберат най-подходящите танци. Вечерта се върнахме отново в центъра на Москва, возихме се в Московското метро, изключително голямо и забележително. Дължина на московския метрополитен е 327,5 км. Състои се от 12 линии и 196 станции, а някои от станциите са украсени със статуи и картини и изглеждат като произведения на изкуството.

 5.09. Днес е денят на Москва, навършват се 868 години от основаването му. Навсякъде хората празнуват, носят балони, шапки и широките си усмивки. Поради обилния валеж преди началото на концерта, публиката беше малобройна, но когато слънцето се появи, това се промени. Публиката много ни се радваше, настроение не липсваше. Така „Балкан” взе участие в тържествата по повод празника на Москва. Заведоха ни на ул. Арбат, занаятчийската улица, тя беше разделена на две части – нова и стара. По нея имаше много артисти, карикатуристи, фокусници и други талантливи хора. Там също имаше концерти, песни и положително настроение. След вечеря се сприятелихме с гръцката група, изключително весели хора, имаше музика, танци и песни. В забавата се включиха и мексиканците, австрийците и представители от Саудитска Арабия. В този момент разликата в езиците нямаше значение, защото всички говорехме един – езика на танца.

 06.09. Посрещането в Суздал беше незабравимо, във фоайето ни чакаха всички огранизатори и гидове. За доброто ни настроение се погрижи местния младежки ансамбъл. След настаняването и обяда имахме приветствен концерт, забавлявахме се с ритмите и танците на ансамбъл Владимирские рожечники, които ни впечатлиха изключително много. Денят завърши с вкусните блинчики на баба Олга.

 07.09. След закуска се запътихме към град Владимир, открояващ се със 78 църкви и манастири. Град Владимир е бивша столица на Русия, а сега е център на туризма, наречен Златен кръг. На тържественото откриване на фестивала взеха участие, освен всички международни групи и местните ансамбли – Росинка, Владимирские рожечники, Русь. Всички групи представиха най-красивите си танци и костюми. Концертът се открои с изключителна режисура и технически решения на организаторите и изпълнителското майсторство на ансамблите. Вечерта организаторите на фестивала бяха организирали Вечер на дружбата, в която взеха участие всички групи, представяйки музиката, песните и танците си един на друг.

08.09. Посетихме с. Маринино, имението Танееви, където е живял професорът от московската консерватория – композиторът Сергей Танеев. Посрещнаха ни хора, облечени в характерни за времето си костюми, почерпиха ни с пирожки и медовина. Разгледахме къщата, парка и църквата, намиращи се на територията на имението и чухме произведения на Сергей Танеев. Докоснахме се до руската култура, начинът им на живот, игри и забавления.

Концертът в Ковров остава в сърцата и историята на „Балкан” завинаги. Толкова далеч от родната публика, открихме ценители на нашето творчество и труд, които ни трогнаха дълбоко и ни разчувстваха, те бяха отворили сърцата си за нас. Залата беше препълнена с хора с цветя, а емоцията на всички ни преля на края, когато кметът на града ни поздрави с най-топлите думи, които бяхме чували за България, за българите и за нашето изкуство.

 09.09. Денят започна с екскурзия в Суздал, в музея на дървото. Разгледахме дървената църква, вятърнитемелници, къщите, които се открояват с това, че са построени без никакви болтове, изцяло дървена сглобка. Видяхме начинът на живот на хората в Суздал през 17 век. След обяда ни предстоеше концерт в залата на хотела, на който участващите във фестивала групи представяха фолклора и традициите си една на друга. След вечеря отново имаше Вечер на дружбата, на която всички групи се веселяха и танцуваха заедно.

 10.09. На този ден посетихме град Гороховец, и там ни посрещнаха с пирожки и чай. На прага на къщата на Цар Грах ни посрещнаха с питка и сол. Дадоха ни да опитаме пюре от грах и след това ни заведоха на двора да играем традиционни игри. По – късно имахме концерт в залата на града заедно с още няколко местни групи. Концертът отново премина с огромен успех, публиката и ние бяхме щастливи и изпълнени с емоция.

11.09. Последния ден имахме концерт във Владимир, на който отново имаше специално откриване и закриване. Групите за последно представиха танците си пред публиката, а ние бяхме удостоени с честта да закрием фестивала. “Балкан” получи две дипломи за участието си във фестивала. След концерта беше организирана гала вечеря с всички групи и организаторите на фестивала. Вечерта беше изпълнена с хубави емоции, музика и танци, обменихме контакти с другите групи, споделихме впечатления.

12.09. Ансамбъл „Балкан“ успешно се прибра в България. Семейството на “Балкан“ отново се събра.

Автори: Мартина и Ася